fbpx

Hormonen: wat zijn het en wat doen ze precies?

Lichamelijke gezondheid - Leestijd: 6 minuten

Hormonen zijn overdrachtsstoffen. Deze worden gevormd en uitgescheiden door de hormoonklieren, waar een mens er meerdere van heeft. Een uitzondering hierop vormen weefselhormonen, zoals eicosanoïden en cytokines. Deze worden niet door hormoonklieren, maar door lichaamscellen gevormd en uitgescheiden.

Een aantal voorbeelden van hormoonklieren zijn onder andere de hypofyse, schildklier, bijnieren, teelballen en eierstokken. Hormonen reguleren nadat ze zijn uitgescheiden de uitvoering van processen die plaatsvinden in de doelcellen van deze hormonen. Met behulp van hormonen worden de stofwisselingsprocessen die in het lijf plaatsvinden dan ook aangestuurd en op elkaar afgestemd.

Hormonen zijn overdrachtsstoffen die via het bloed door het lichaam verplaatst worden. Neurotransmitters zijn overdrachtsstoffen die informatie overdragen via de zenuwbanen Dit betekent dat instabiele bloedwaardes een nadelig effect hebben op het behoud van hormoonbalans en een goede werking van hormonen in het lijf.

Hormonen zijn vooral verantwoordelijk voor de volgende aspecten in het lichaam:

  • Lichamelijke groei
  • Puberteit
  • Emoties
  • Slaapritme
  • Ontwikkeling in de hersenen
  • Regeling van de stofwisseling

Welk effect hebben hormonen op de uitvoering van de stofwisseling?

Hormonen hebben erg veel invloed op de uitvoering van de stofwisseling in het lijf. Hierbij is vooral de schildklier flink betrokken.

Bij een normale productie van schildklierhormonen blijft de stofwisseling in het lijf goed verlopen. Als deze hormoonproductie echter is verstoord, dan zal dit meteen ook effect hebben op de uitvoering van de stofwisseling in het lijf en zal deze minder goed (verstoord) gaan verlopen.

Uw stofwisseling kan hierdoor trager en ook sneller gaan werken dan eerst. Een trage uitvoering van uw stofwisseling zorgt op zijn beurt voor een toename in lichaamsgewicht. Om dit te voorkomen is een reset-fase van het lichaam belangrijk. In deze fase zorgt u ervoor dat je lichaam genoeg rust krijgt en kan genezen. Vervolgens kunt u beginnen aan een gezonde levensstijl.

Wat is de oorzaak van hormonale disbalans?

Een hormonale disbalans of een hormonale schommeling betekent simpelweg dat uw hormoonklieren te veel hormonen produceren of juist te weinig of dat de doelcellen van hormonen de informatie die hormonen overdragen niet goed kunnen verwerken. Uw hormoonhuishouding is op een bepaalde manier uit balans en dat kan op zichzelf verschillende oorzaken hebben. Een aantal voorbeelden daarvan treft u hieronder:

  • U eet veelal ongezond voedsel.
  • U doet niet aan sport of aan enige vorm van beweging.
  • Uw slaapritme is verstoord.
  • U kampt met een hevige vorm van stress of spanning.

Elk moment van de dag dat ideale bloedwaardes ofwel verstoord worden door de voeding of omstandigheden ofwel onvoldoende hersteld kunnen worden door tekorten aan voedingsstoffen, heerst er disbalans.

Denkt u dat u te maken heeft met een hormonale disbalans? Dat zou in theorie goed kunnen. Een hormonale disbalans kan samengaan met de volgende verschijnselen:

  • Moeite met concentreren
  • Onzuivere huid
  • Aankomen in gewicht
  • Onregelmatige menstruatiecyclus
  • Continu trek
  • Emotioneel
  • Hoofdpijn

Welke invloed heeft hormonale disbalans op de uitvoering van de stofwisseling?

Een hormonale disbalans heeft verschillende oorzaken en brengt verschillende verschijnselen met zich mee. Als uw hormonen uit balans zijn, raakt de regulatie van de processen in uw lijf verstoord en zullen deze ongecontroleerd/verstoord plaats gaan vinden.

Zo kan uw stofwisseling hier flink onder lijden. Met behulp van hormonen worden de bloedwaardes op een constant en ideaal peil gehouden. Lukt dat niet, dan heerst er disbalans, zal de gelijkmatige verdeling van vocht en voedingsstoffen over de weefsels en cellen uitblijven en kunnen enkel afbrekende processen uitgevoerd worden in een steeds beperkter deel van het lijf, maar geen opbouwende en herstellende.

Welke invloed heeft hormonale disbalans op uw gewicht en lichaamsvetmassa?

Als uw hormonen schommelen en niet in evenwicht zijn door een hormonale disbalans, dan kan uw gewicht toenemen. Niet alleen uw hormonen zijn hiervoor verantwoordelijk, maar ook uw eigen eetgedrag. Het is als het ware een wisselwerking.

Enkel wanneer de voeding bijdraagt aan het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen, kunnen hormonen de bloedwaardes weer stabiel houden en kan het aansturen en op elkaar afstemmen van de processen in het lijf en het rustmetabolisme in het lijf weer goed gaan verlopen.

Eén van de verschijnselen van een hormonale disbalans is dat u meer kunt gaan eten dan eerder; uw zin in eten neemt dan eenvoudigweg toe. Daarbij komt ook nog kijken dat de kans groter is dat u grijpt naar ongezonde voedingsstoffen. Dit komt omdat bij hormonale disbalans de bloedwaardes niet stabiel gehouden kunnen worden, de verdeling van vocht en voedingsstoffen over de weefsels en cellen beperkt zal worden en de cellen daardoor voortdurend een voedingsstoffentekort zullen ervaren.

Als uw stofwisseling door hormonale disbalans niet goed verloopt, dan zal het verbruik in uw lijf laag zijn. Het gevolg? U komt sneller aan en kunt moeilijk dit aangekomen gewicht kwijtraken.

Dit is niet alleen te merken aan uw gewicht, maar ook aan uw lichaamsvetmassa. Als uw stofwisseling door hormonale disbalans niet goed verloopt en het verbruik in uw lijf door hormonale disbalans laag is, dan zullen meer vetten gevormd en opgeslagen worden uit brandstoffen die niet verbruikt kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat uw lichaamsvetmassa samen met uw gewicht omhoog gaat.

Wanneer er hormonale disbalans heerst, dan kan ook de gelijkmatige verdeling van vetten over de weefsels en cellen niet goed gereguleerd worden. Hormonale disbalans veroorzaakt dan ook tevens een scheve verdeling van vet over het lijf.

Welke invloed heeft voeding op uw hormoonbalans?

Het gezegde gaat dat afvallen voor maar liefst 80% uit voedsel bestaat en voor 20% uit beweging. Het moge dus duidelijk wezen welke invloed voeding heeft. Niet alleen op uw lichaamsgewicht in het algemeen, maar ook op uw hormoonbalans.

Ongezond voedsel kan er namelijk voor zorgen dat uw hormoonhuishouding uit balans raakt. Eerder in dit artikel spraken we al over een hormonale disbalans en de oorzaken daarvan.

Als u te veel bewerkte en ongezonde voedingsstoffen tot u blijft nemen, dan zult u merken dat u hier op een bepaald punt afhankelijk van raakt. Goede voorbeelden hiervan zijn suikers die op zich al een verslavende werking hebben op het menselijk lichaam. Naarmate u dit ongezonde voedingspatroon blijft herhalen, wordt het moeilijker en moeilijker om te minderen, of om zelfs helemaal te stoppen.

Dit betekent dat u terecht bent gekomen in een vicieuze cirkel waar u vervolgens lastig uitkomt. Door het patroon te doorbreken en een gezond voedingspatroon te hanteren, kunt u zoeken naar een nieuwe en gezonde balans. Het Prodimed Programma zorgt ervoor dat u een gezonde levensstijl tegemoet gaat.

Om disbalans te kunnen herstellen, is gezonder eten in brede zin niet voldoende, en om een suikerdrang te doorbreken ook niet. Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële stoffen is daarvoor nodig.

Advies om uw hormoonbalans te ondersteunen en herstellen

Als uw hormonen uit balans zijn, dan is dit niet onomkeerbaar. Met de juiste adviezen kunt u uw hormoonbalans weer herstellen. De volgende punten kunnen daaraan bijdragen:

  • Werk aan uw slaapritme. Als u weinig slaapt, krijgt u lichaam niet de kans om te herstellen of om uit te rusten. Dit heeft vervolgens zijn weerslag op uw hormoonhuishouding en dus ook op uw stofwisseling. Probeer minimaal acht uur slaap te krijgen per nacht en hanteer vaste bedtijden. Dit brengt meer ritme in zowel uw dagen als in uw nachten.
  • Beweging. Sport en beweging zorgen niet alleen voor mentale ontspanning. Het zorgt er eveneens voor dat uw stofwisseling uitgedaagd wordt. In plaats van vet opslaan, krijgt het met beweging de kans te verbranden.
  • Werk aan ontspanning. Stress is veelal een grote boosdoener. Zowel voor onze lichamelijke als mentale gezondheid. Dit heeft eveneens zijn weerslag op uw stofwisseling. Probeer te werken aan meer ontspanning. Dit kunt u doen met sport of met uw hobby’s.
  • Eet bewust. Probeer uw voedingspatroon aan te passen en eet gezond.

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft over hormonen. U kunt bij een van onze professionals vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen.

Meer artikelen

Hoofdpijn

Wat is de oorzaak van hoofdpijn?

Schildklier

Wat is de functie van de schildklier?

hart- en vaatziekten

Welke ziekten vallen onder hart- en vaatziekten?

Bloedvaten

Wat is de functie van bloedvaten?

Covid

Alles over covid uitgelegd

Vruchtbaarheid

Staan overgewicht en vruchtbaarheid met elkaar in verband?

Kanker

Wat is kanker en hoe ontstaat het?

Ruststofwisseling

De ruststofwisseling uitgelegd

Weerstand

Hoe zorgt u voor een goede weerstand?

Overgang

Overgang: dit zijn de klachten en dit kun je er tegen doen

Cholesterolgehalte

Hoe verlaag ik mijn cholesterolgehalte?

Afvalstoffen

Wat zijn afvalstoffen en wat doen ze precies?

Opgeblazen gevoel

Vaak last van een opgeblazen gevoel? Zo weet je of je gezonde darmen hebt

Leververvetting

Wat is leververvetting en hoe pak je dit aan?

Gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten voorkomen of verhelpen? Zo doet u dat

Diabetes

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2 en hoe pakt u dit aan?

Oedeem

Wat is oedeem en hoe herken je het?

Ontstekingen

Ontstekingen: hoe ontstaan ze en hoe voorkomt u ze?

Insulineresistentie

Insulineresistentie: wat zijn de oorzaken, symptomen en behandeling?

Bloeddruk

Hoge of lage bloeddruk? Dit zijn de symptomen, oorzaken en oplossingen

Plan uw afspraak