Hoe verhoog ik mijn weerstand?
De hoogte van de weerstand hangt af van de werking van het afweersysteem. De weerstand verhogen kan door meer aandacht te besteden aan de factoren die van invloed zijn op de weerstand. Zoals al eerder benoemd bestaan deze factoren uit voeding, conditie van de darmen, nachtrust en stress. Als een van deze componenten niet optimaal is, wordt de weerstand verzwakt. Het lichaam kan dan minder goed negatieve invloeden van buitenaf, zoals ziekteverwekkers, tegenhouden. Wanneer deze ziekteverwekkers makkelijker binnenkomen, moet het lichaam harder werken om hiertegen te vechten. Dit vechten wordt gedaan door bepaalde cellen van het afweersysteem. De weerstand is dus te vergelijken met een poortwachter.
Hoe werkt het afweersysteem?
Bij Prodimed weten wij maar al te goed dat het afweersysteem het lichaam probeert te verdedigen. De cellen van het afweersysteem, afweercellen, zijn te vergelijken met een ridder die een kasteel moet beschermen. Als de poortwachter zijn taak goed uitvoert, dan hoeft de ridder minder hard te werken. Als de weerstand dus goed is, dan kunnen de afweercellen gemakkelijker de binnengedrongen ziekteverwekkers naar buiten werken. Het uitschakelen van ziekteverwekkers heeft alleen veel meer om handen dan simpel gezegd ‘naar buiten werken’.
Het afweersysteem bestaat uit drie ‘linies’:
- De eerste linie bestaat uit de huid en de slijmvliezen. Deze houden lichaamsvreemde dingen, zoals stof, buiten. Wanneer bijvoorbeeld besmet voedsel je lijf binnenkomt, remt het maagzuur dit af.
- De tweede linie is de aangeboren afweer. Wanneer de huid en slijmvliezen de ziekteverwekkers niet buiten hebben weten te houden, neemt de aangeboren afweer het over. De aangeboren afweer bestaat uit fagocyterende cellen. Deze cellen eten de ziekteverwekkers letterlijk op.
- De derde linie heet ook wel het ‘verworven afweersysteem’. Dit bestaat uit dendritische cellen die de lichaamsvreemde cellen proberen op te sporen. Ook sporen ze ontspoorde lichaamseigen cellen, ook wel bekend als kankercellen, op. De mogelijke ziekteverwekkers worden vervolgens naar de lymfeklieren gebracht, die als leger vesting van het afweersysteem dienen.
Om te weten wat er precies uitgeschakeld moet worden, is het noodzakelijk dat de ziektewekkers allereerst herkend worden door de afweercellen. Lichaamseigen eiwitten hebben glycanen (suikerketens) waaraan ze herkend kunnen worden (zolang ze niet beschadigd zijn) als lichaamseigen eiwitten en onderscheiden kunnen worden van lichaamsvreemde eiwitten.
Welke invloed heeft voeding op de werking van het afweersysteem?
Voeding is van grote invloed op het gehele functioneren van het lichaam. Voeding is wat ons in leven houdt en bepaalt hoe ons lichaam werkt. Door het lichaam te voeden met voldoende voedingsstoffen, blijft het zijn taken goed uitvoeren. Het is dus ook geen grote verrassing dat voeding een grote rol speelt in de werking van het afweersysteem.
Er zijn een aantal stoffen, essentiële voedingsstoffen genaamd, die samen met vocht niet in de voeding mogen ontbreken. Wanneer deze in de maaltijden ontbreken en er tekorten in deze stoffen in het lichaam ontstaan, dan kunnen anabole (opbouwende en herstellende) processen niet uitgevoerd worden in het lijf, kunnen de slijmvliezen niet intact gehouden worden en kunnen de afweercellen hun taak niet uitvoeren.
Voeding heeft daarnaast ook op de andere factoren invloed. Deze staan allemaal met elkaar in verband. Zo zorgt een slecht voedingspatroon voor een slechte conditie van de darmen en zorgt te laat en te veel eten voor een slechte nachtrust. Ook kan consumptie van een voedingspatroon met weinig vitamines zorgen voor meer vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen vallen als het ware de weefsels in het lichaam aan. Het lichaam ziet dit als kleine ontstekingen. Deze ontstekingen zorgen voor de aanmaak van extra stresshormoon en gedurende de aanwezigheid van stresshormonen in het lichaam wordt de werking van het afweersysteem onderdrukt.
Welke invloed heeft de conditie van de darmen (de darmwand) op de werking van het afweersysteem?
De spijsvertering speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van het afweersysteem. De conditie van de darmen en darmwand is hier dan ook een belangrijk component van. Door voedsel te eten wat optimaal voorziet in vocht en alle essentiële voedingsstoffen (en in minimale mate voorziet in niet-essentiële stoffen), komen er steeds meer goede bacteriën in uw darmen terecht. De bacteriën in uw darmen worden ook wel de darmflora of microbioom genoemd.
Het microbioom bestaat uit ontelbare bacteriën, schimmels, gisten en virussen. Het heeft onder andere als taak de darmwand en het slijmvlies in de darmen in goede conditie te houden. Een van de andere taken van het microbioom is het helpen groeien en delen van cellen die meespelen in het afweersysteem.
Wanneer de conditie van de darmen en/of de darmwand slecht is, betekent dit dus dat er meer slechte dan goede bacteriën in de darmen zitten. Het darmslijmvlies verkeert dan in slechte conditie, waardoor de darmwand geen verdedigingslinie meer vormt.
Welke invloed heeft nachtrust op de werking van het afweersysteem?
Witte bloedcellen spelen een grote rol in het afweersysteem. T-cellen zijn witte bloedcellen die ziekteverwekkers aanvallen zodra ze het lichaam binnen komen. De T-cellen herkennen deze ‘indringers’ doordat de T-cellen een bepaald eiwit met zich meedragen. Dit eiwit heet het ‘plakeiwit’. Het plakeiwit werkt als een soort magneet en ‘trekt’ als het ware de ziekteverwekkers aan om te controleren of deze daadwerkelijk gevaarlijk zijn. Is dit het geval, dan wordt de ziekteverwekker vernietigd.
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat een tekort aan slaap van grote invloed is op de kwaliteit van het afweersysteem en hiermee de weerstand. Een tekort aan slaap zorgt voor een slechte afvoer van afvalstoffen en daardoor een hogere zuurtegraad in de weefsels. Wanneer de zuurtegraad in de weefsels te hoog is, dan zal daar schade en een verhoogde afgifte van stresshormonen uit ontstaan, met onderdrukking van het afweersysteem tot gevolg. Hierdoor wordt een mens sneller ziek.
Welke invloed heeft stress op de werking van het afweersysteem?
Zoals al benoemd in het gedeelte over de invloed van voeding op de werking van het afweersysteem, heeft een slecht voedingspatroon invloed op de hoeveelheid stresshormoon in het lichaam. Ook door een tekort aan slaap is er meer stresshormoon in het lichaam aanwezig.
Het stresshormoon heeft verschillende bijwerkingen. Stresshormonen onderdrukken het anabolisme, dus zodra er stress heerst kunnen alle afweercellen niet goed functioneren, aangezien afweercellen anabole processen uit te voeren hebben.
Wilt u meer te weten komen over uw weerstand en hoe u deze kunt verbeteren? Wij helpen u graag verder tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze professionals.