Wat zijn probiotica?
Probiotica maken deel uit van het microbioom. Dit is een verzameling aan micro-organismen die samenwerken om het lichaam gezond te houden. Elk lichaam heeft miljarden micro-organismen en elke microbioom is uniek. Er zijn dus niet twee mensen op aarde met dezelfde opstelling van micro-organismen.
Dus wat maakt probiotica bijzonder in het microbioom? We noemen bepaalde micro-organismen probiotica als:
- Ze kunnen overleven in de darmen na het eten;
- Ze bewezen gezondheidsvoordelen hebben;
- Ze veilig geconsumeerd kunnen worden.
Naast de darmen zijn probiotica ook in andere delen van het lichaam te vinden. Dit zijn de mond, de huid, de longen en alle andere slijmvlies bevattende lichaamsdelen die in contact staan met de buitenwereld.
Wat is het nut van probiotica?
De belangrijkste taak van probiotica is om een goede regulatie van processen in het lichaam te behouden. Bij een grote hoeveelheid aan slechte bacteriën kunt u bijvoorbeeld uit balans raken en hierdoor gaan processen ongecontroleerd verlopen. Probiotica vechten tegen deze slechte bacteriën om de balans terug te brengen. Hierdoor zult u zich weer beter voelen. Het steunt uw immuunsysteem dus om ziekte en infectie te voorkomen.
Ook hebben probiotica andere functies. Dit zijn onder andere:
- Het steunen bij het bacterieel afbreken van voeding en onverteerbare voedingsresten.
- Het produceren van vitamines, darmgassen en korte keten vetzuren.
- Het ondersteunen van een gezond darmslijmvlies, die slechte bacteriën kan tegenhouden om de bloedstroom in te komen.
Probiotica zijn constant aan het werk in het lichaam. Ook komen ze natuurlijk voor, dus ze hoeven niet altijd ingenomen te worden. Een gevarieerd dieet met voldoende vezels helpt het aantal probiotica in het lichaam stabiel te houden. Diëtisten kunnen u helpen bij het opstellen van een persoonlijk dieet plan.
Welk effect hebben probiotica op uw darmgezondheid?
Probiotica maken deel uit van de darmflora. De darmflora is een zeer gevoelig onderdeel van het lichaam, dat belangrijke functies uitvoert. Daarom is een gebalanceerd microbioom essentieel voor gezonde darmen. Daar werken probiotica aan. Een probiotica supplement kan daarbij helpen, mits het supplement een variatie aan koloniën bezit en niet te eenzijdig is en de bacteriën in dit supplement het maagzuur kunnen overleven. Daarnaast is het ook belangrijk dat het lichaam een reset heeft gehad. Alleen op die manier kan er uiteindelijk worden gewerkt aan een consistente gezonde levensstijl.
Geïrriteerde darmen kunnen veel klachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan diarree, constipatie en een opgeblazen gevoel. Dit kunnen alle drie gevolgen zijn van een disbalans in de darmflora. Het eten van voeding dat rijk is aan probiotica kan dit verhelpen. De extra probiotica die het lichaam binnenkomen kunnen de balans terug brengen.
Welk effect hebben probiotica op de uitvoering van de stofwisseling?
Zonder darmbacteriën werken de darmen in zijn geheel niet. De stofwisseling kan pas plaatsvinden nadat het eten in de darmen is verteerd en verteerde voedingsstoffen samen met vocht in de darmwand zijn opgenomen. Een darmflora die uit balans is zal niet de belangrijke voedingsstoffen kunnen verteren die nodig zijn voor het behoud van een goed verlopende stofwisseling in het lichaam.
De stofwisseling zorgt er namelijk voor dat de voedingsstoffen omgezet worden in brandstof. Deze brandstof wordt verbrand tot energie, welke wordt verbruikt gedurende de vorming en uitscheiding van nieuwe moleculen en de verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen. Als dit proces wordt verstoord door een ongezonde darmflora, kunnen mensen zich futloos en moe voelen.
Welk effect hebben probiotica op uw gewicht en lichaamsvetmassa?
Ten eerste hebben de darmgezondheid en stofwisseling een grote invloed op het gewicht en de lichaamsvetmassa van een persoon. Als deze niet goed functioneren, zal het lichaam extra brandstof opslaan in vetcellen in plaats van het efficiënt te verbruiken. Dit zal overtollig vet veroorzaken.
Naast het positieve effect dat probiotica op de darmgezondheid en stofwisseling hebben, kan het ook direct invloed hebben op uw gewicht. Het probioticum Lactobacillus zorgt er namelijk voor dat het lichaam vet minder snel uit de voeding opneemt. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor een langdurig verzadigd gevoel. Overigens is het opnemen van vetten uit voeding niet altijd slecht. Er zijn essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines die opgenomen moeten worden in het lichaam.
Daarnaast heeft een gezond aantal probiotica in de darmflora ook nog eens een gunstig effect op de opslag van visceraal vet. Dit is het vet rondom de organen, dat zorgt voor een bolle buik. Dit is een ongezonde plek om overtollig vet op te slaan. Probiotica kunnen te veel visceraal vet voorkomen. Hierdoor zult u minder buikvet hebben en zal uw gewicht afnemen. Let wel, dit geldt enkel wanneer de probiotica samen met uw voeding bijdraagt aan meer balans in het lichaam.
Het is belangrijk om te benoemen dat het innemen van probiotica niet een manier is om af te vallen. Het kan alleen zijn werk doen bij een gezond en gevarieerd dieet. Een gezonde levensstijl wordt echter wel ondersteund door probiotica, waardoor afvallen makkelijker kan worden. In het Prodimed Programma werken we samen naar deze gezondere levensstijl toe.
In welke voeding zitten probiotica?
U kunt de hoeveelheid probiotica in uw lichaam vergroten door bepaalde voeding te eten. Gefermenteerde producten zijn hier een goed voorbeeld van. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, karnemelk of kombucha. Ook in augurken of zuurkool zitten veel micro-organismen. In zuurdesembrood zitten gisten die de aanmaak van probiotica kunnen stimuleren.
Probiotica kunnen ook als supplement worden ingenomen. Deze worden vaak gecombineerd met prebiotica.
Zorg ervoor dat u nog steeds een gevarieerd dieet heeft, zodat u ook van de voordelen van andere voedingsstoffen kunt genieten. Dit zorgt voor een gezonde balans in het lichaam.
Wilt u meer te weten komen over probiotica en de werking ervan? Onze professionals voorzien u graag van informatie en advies tijdens een vrijblijvend gesprek.